Lojistik; ürün, hizmet ve insan gibi kaynakların, ihtiyaç duyulan yerde ve istenen zamanda temin edilmesi için bir araç olarak tanımlanabilir. Herhangi bir pazarlama veya üretim organizasyonunun lojistik destek olmadan başarılması çok zordur. Lojistik; nakliye, envanter, depolama, malzeme idaresi ve ambalajlama bilgilerinin birleştirilmesini kapsar. Lojistik işletme sorumluluğu, ham maddenin coğrafi konumlanması, sürecin işletilmesi ve ihtiyaçların mümkün olan en düşük maliyetle karşılanarak işin bitirilmesidir
Lojistik Neden Önemlidir
Birçok küçük işletme, müşteri ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için ürün ve hizmetlerinin tasarımına ve üretimine odaklansa da, bu ürünler müşterilere ulaşamazsa, işletme başarısız olacaktır. Lojistiğin oynadığı en önemli rol budur.
Ancak lojistik, işin diğer yönlerini de etkiler.
Hammaddeler ne kadar verimli bir şekilde satın alınabilir, taşınabilir ve kullanılıncaya kadar depolanabilirse, işletme o kadar karlı olabilir. Materyallerin zamanında teslimine ve kullanımına izin vermek için kaynakları koordine etmek bir şirketi yapabilir veya bozabilir.
Ve müşteri tarafında, ürünler zamanında üretilip sevk edilemezse, müşteri memnuniyeti düşebilir ve bu da bir şirketin karlılığını ve uzun vadeli uygulanabilirliğini olumsuz yönde etkiler.
Lojistiğin önemi
Çoğu ufak işletme müşterilerini memnun edebilmek için daha çok ürünlerinin ya da hizmetlerinin tasarımına ve üretimine odaklanır. Ancak bu ürünler müşterilere ulaşamazsa işletme çöker. İşte tam da bu noktada lojistik devreye girer.
Lojistik müşterilerin ürünlerine hızlı bir şekilde kavuşmalarına, ham maddenin en uygun ve hızlı bir şekilde işlenmesine ve depolanmasına olanak sağlar. Bu sebeple işletmelerin uzun ömürlü olması ve kar edebilmesi için lojistik olmazsa olmazdır.
Lojistik Yönetimi Nasıl Yapılmalıdır?
Lojistik yönetimi, iş yapılan sektöre göre farklı adımlar içerebilir. Ancak hangi sektörde iş yapıldığına bakılmaksızın uygulanacak bazı ortak kurallar sayesinde verimliliği artırma ve lojistik süreçlerini daha başarılı bir şekilde yönetme imkânı elde edilebilir.
- Sosyal Yönü Kuvvetli İnsanlarla Çalışın: Oldukça stresli ve dikkat gerektiren lojistik süreçleri, ikna kabiliyeti yüksek, lojistik sektöründe deneyimli ve insan ilişkilerinde başarılı yöneticiler tarafından daha kolay yönetilebilir. Bu özelliklere sahip yöneticiler deneyimleri sayesinde, çıkabilecek sorunları önceden kestirebilir ya da çıkan sorunlarda uygulanacak çözümleri önceden bilebilirler. Bunun yanı sıra, mavi yakalı çalışanların verimliliklerini artırıp, insanlardan kaynaklanan sorunları ya da gecikmeleri de önleyebilirler.
- Takım Çalışmasına Özendirin: Lojistik ile ilgili her adımda takım çalışması gerekir. Adımların herhangi birinde yaşanacak olan aksaklık, o adımdan sonra gelen tüm adımları olumsuz etkileyeceği için, çalışanların bilinçlendirilmesi ve birlikte hareket etmeyi öğrenmesi önem taşımaktadır.
- Aksiliklere Hazır Olun: Lojistik süreçleri tek bir plan ile yürütülmemelidir. Birçok aşama içeren ve süreçler içerisinde farklı insanlar, araçlar ve mekanlar barındıran lojistik çalışmalarının en az aksaklıkla yürütülebilmesi için sürekli olarak B, C ve hatta D planlarının el altında bulunması gerekir. Asıl plana alternatif olarak hazırlayacağınız diğer planlar, sürecin her adımını içermeli ve aksilik çıkan adımda, çözüm sunabilecek şekilde hazır bulunmalıdır.
- Otomasyona Önem Verin: Baştan da belirttiğimiz gibi lojistik artık çok daha detaylı planlama, hazırlık ve uygulama aşamalarına sahiptir. Daha uzak yerlerden, daha fazla ürünün lojistik işlemlerini el yordamıyla kayıt altına almak ve süreci yönetmeye çalışmak yerine, doğru şekilde kurulmuş bir otomasyon sistemi ile çalışmak hem zamandan kazandıracak hem de insanlardan kaynaklanabilecek hataların önemli bir kısmını ortadan kaldıracaktır. Otomasyon sayesinde herhangi bir işin nerede, kim tarafından ve ne zaman gerçekleştirildiğini görebilir, tüm adımları kolay ve hızlı bir şekilde takip edip, tüm süreci kontrol altında tutabilir; zaman, para ve müşteri kayıplarının önüne geçebilirsiniz.