GTİP Nedir?
GTİP, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu’nun kısaltmasıdır. Ülkemizde Gümrük Tarife Cetveli’nde 12’li koda verilen isimdir. İngilizce’de HS CODE (Harmonized Code/Customs Tariff) olarak geçmektedir. Tüm ülkelerde, her ülkenin tarife cetvelinin özünü Armonize Sistem oluşturmaktadır. Armonize sistem 01–97 arasındaki rakamlarla başlar. Ayrıca, Romen rakamlarıyla tarif edilen ve 99 rakamıyla başlayan GTİP numaraları da vardır. Her ülkenin 2’li 4’lü ve 6’lı kodları tüm dünyada aynıdır. Son 4 hane ülkelere özel bırakılmış ve ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir. Hedef pazar tespiti, ürüne ait ithalat/ihracat verileri, ürüne ait gümrük vergileri ve ürüne ait uygulanacak kota kısıtlamaları gibi bilgilere bu kod sayesinde ulaşılabilir.
GTİP NE İŞE YARAR?
GTİP; Dünya Gümrük Örgütü’nün standart hale getirdiği armonize sistemden, alınan ve tüm dünyada ürünlerin tanımlanması ve sınıflandırılması için kullanılan 12 haneli bir koddur.
Bu kodun ilk 6 hanesi armonize sistem tarafından belirlenir ve ülkeler tarafından herhangi bir değişiklik yapılmasına izin verilmez sonraki 2 haneyle beraber ilk 8 hane aynı bölgedeki ülkeler için (örneğin Tüm Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve Türkiye’de) ortaktır.
Sonraki 2 hane hangi ulusa ait olduğunu gösterirken, son kalan iki haneyle beraber ürünün tam istatistik kodu belirlenmiş olur.
Dünya Gümrük Örgütüne bağlı 170den fazla ülkede kullanılmakta olan ürün kodlama sistemine armonize sistem (Harmonized Commodity Description and Coding System, HS Code) denilmektedir.
GTİP ürünlerin bir nevi kimliği olarak adlandırılabilir Ürünler gümrüklerde GTİP numarasına göre işlem görür. Her bir eşya/eşya grubu için bir GTİP kodu bulunmaktadır.
GTİP nedir sorusunun yanıtını daha detaylı olarak verelim:
Gümrük Tarife Cetveli 21 bölüm ve 96 fasıldan oluşmaktadır. Fasıllar 2’li kodlara, her bir fasıl 4’lü kod olan pozisyonlara ve her bir pozisyon ise 6’lı kod olan alt pozisyonlara ayrılmıştır. Her ülkenin tarife cetvelindeki 2’li, 4’lü ve 6’lı kodları tüm dünyada aynıdır. Yani bu kodlar tüm dünyada aynı ürünü anlatır Örneğin 0808,10 GTİP kodu elmayı, 0409.00 ise tabii balı 071120 GTİP kodu ise zeytini ifade eder.
GTİP sorgulama ile gümrük işlemlerindeki kimlik numarası da denebilecek numaraya ulaşmak istenmektedir.
HER ÜLKE FARKLI GTİP SİSTEMİ UYGULUYOR
Armonize Sistem’de 6’lı koddan sonraki bölümleri, ülkeler kendi ihtiyaçlarına göre detaylandırıyor. Böylece detaylı istatistik alınabiliyor ,gümrük vergileri ürün bazında uygulanabiliyor.
Türkiye’de ürünler en detaylı şekliyle 12’li kodla sınıflandırılıyor.
Türkiye, Avrupa Birliği ile ortak Gümrük Birliğine sahip olduğu için Türkiye’nin 8’li kodları ve ürün grupları Avrupa Birliği ülkeleri ile yüzde yüz aynıdır.
ABD, AB, Güney Kore, Kanada ve Çin’de ürünler en detay bazda 10 haneli kodla;
Japonya ve Moldova’da 9 haneli kodla; Hindistan’da ise 8 haneli kodla sınıflandırılıyor.
Bu nedenle Türkiyede gümrük vergileri 12li bazda belirlenmektedir.
Tarife cetvelinde, 12’li kod olan GTİP, ülkemizde ürünlerin en detay bazda sınıflandırıldığı,
ürünlerin gümrük vergilerinin uygulandığı ve istatistiksel amaçlarla kullanılan koddur.
GTİP’in,
- İlk 4 rakam eşyanın pozisyon numarasını,
- İlk 6 rakam Dünya Gümrük Örgütü’ne üye tüm ülkelerce kullanılan Armonize Sistem kodunu,
- 7-8 inci rakamlar Avrupa Birliği ülkeleri tarafından kullanılan kodunu,
- 9-10 uncu rakamlar farklı vergi uygulamaları nedeniyle açılan pozisyonları gösteren kodları,
- 11-12 inci rakamlar ise Gümrük Tarife İstatistik (GTİP ) kodlarını ifade etmektedir.
GTİP UYGULAMASI
http://www.thegumruk.com/gtiparama/ adresinden ücretsiz bir şekilde sorgulayabilirsiniz.
Not: Sitemizde yer alan bilgiler, makaleler ve yazılar bilgilendirme amaçlıdır. Tereddüt oluşması halinde ilgili mevzuat ve kaynaklardan kontrol edilmelidir.
2024 tip listesinin word,
2024 Gtip listesinin excel,
2024 Gtip listesinin pdf,
2024 Gtip listesinin excel word ve pdf olarak istiyorsanız lütfen iletişime geçin